KOOKBOEKENFEEST 2004 – 2024, unieke kookboekenverkoop
za 16/11 - zo 17/11/24
Ter gelegenheid van 20 jaar kookboeken uitgeven werd er een éénmalige kookboekenverkoop georganiseerd. Er werden signeerssies gehouden met auteurs die in de loop van de twintig jaar hebben meegewerkt aan boektitels en de boekbindersgilde Het Koffersool uit Aartselaar maakte voor de gelegenheid eigenwjze boekbindingen van het recent uitgeven boek De basis Plantaardig. Uniek in hun vorm. Je kon in al de boeken komen snuisteren, bladeren, ruiken, kopen en nadien relaxen in het eigentijds decor van de wijn- en koffie bar Brandstof Clubhouse, Station Oude God in Mortsel.
Een beperkt aanbod van kookboektitels uit het Minestronefonds zijn in de Minestrone-shop nog verkrijgbaar.
Het verhaal van Tony Le Duc: "Ruim 80 boektitels heb ik gemaakt. Ik verzorgde niet enkel de fotografie voor deze boeken maar bedacht ze ook, samen met een freelanceploeg van vormgevers, redacteurs, papierfabrikanten en drukkers. Ode aan de ploeg medewerkers!
Twee decennia kookboeken uitgeven, een greep uit de collectie
Mijn uitgeefverhaal begint bij ‘De Basis’ (2004), een klein zwart linnen boekje met goud op snee. Meteen een schot in de roos en wereldwijd verspreid.
Ik dacht toen: “Als uitgeven zo eenvoudig is, dan ga ik nog even door”.
Er volgde ‘De keuken van Ons Moeder’ (2007), over ons Belgisch culinair erfgoed, bereid door onze mama’s. Zo herkenbaar en nostalgisch en meteen ook raak in de boekenwinkel. Later gefronste wenkbrauwen toen ik een trilogie over brooddozen maakte en aan Dimitri Leue vroeg om het kindertoneelstuk ‘Brooddoos’ (2011) te schrijven en te spelen. Het verhaal ‘Brooddoos’ gaat over pesten op school, nog steeds actueel, jammer genoeg. We reisden toen met de voorstelling langs de Vlaamse culturele centra met de boeken onder de arm. Illustrator Tom Schoonooghe (teken_man) maakte de tekeningen voor één van de drie boeken.
Pionierswerk
Ik was er vroeg bij – volgens sommigen ‘te vroeg’ – om de moestuin terug het podium te geven dat hij verdiende. ‘Denk Groenten’ (2009) werd een vijfluik in samenwerking met Frank Fol. Later volgde Maandag Hofdag (2015), een heuse krant over moestuinieren samengesteld vanuit mijn moestuinervaringen met compagnon Nej de Doncker. Wij deelden een moestuin op maandag en werkten toen in een 4/5e week. Weer gefronste wenkbrauwen. Tijdens die kortere werkweken stelde ik de magazinereeks met hardcovers ‘Kookze!’samen (van 2008 t.e.m. 2011). De crème van onze Belgische én Nederlandse culinaire journalisten schreef zeven volumes bij elkaar.
Boeken voor bibliofielen
Er verschenen ook bibliografisch culinaire boekwerken. De meest in het oog springende werken waren het etui over een visionaire chef, ‘Willy Slawinski’ (2005), ‘L’amour des Moules’ (2012), een boek met getuigenissen over mosselen en mensen gekoppeld aan een bioskoopdocumentaire (geregiseerd door de Nederlandse filmdirector Willemiek Kluijfhout), en ‘FOOD+DESIGN’ (2016), een mix van recepturen en portretten van internationaal ambachtelijke keramisten. Het werd een bijzonder boek met linnen binnenpagina’s, ultradun papier en een zeefdrukcover. Dat laatste was een technisch monnikenwerk. Ik vernoem deze titels omdat ze prijsbeesten werden bij ‘Best vormgegeven boeken’ of de ‘World Cookbook Awards’.
Nog straffer en geheel onverwacht: in 2013 werd Minestrone Cookbooks uitgeroepen tot beste kookboekenuitgeverij van de wereld.
Samenwerken met topchefs
Kookboeken met bekende topchefs vind je ook in het boekenfonds van Minestrone.
Het mooiste voorbeeld is ‘PH9715’ (2015), een tweeluik over het gastronomische leven van Piet Huysentruyt.
Gedurende tien jaar verzorgde ik alle boeken van de Zeeuwse chef Sergio Herman. ‘Sergio-de witte box’(2005), ‘Pure C kookboek’ (2011), ‘Sergiology’ (2012), ‘Desire’ (2014) en ‘Simple Food’ (2016). Herman was gedurende enkele jaren medezaakvoerder in de uitgeverij, maar hield het uiteindelijk voor bekeken. Ik kwam hierdoor in donkere tijden terecht en stond aan de kant waar de klappen vielen. In diezelfde periode werd ik door een hartaanval geveld en verplicht om het rustiger aan te doen.
Met een frisse blik naar de toekomst
Vandaag sta ik er weer helemaal, opnieuw kerngezond, wijzer en scherper dan ooit. Bij het begin van de coronapandemie lanceerde ik het online platform Terroir.be, om lokale streekproducten te promoten. En vorig najaar kwam ik als uitgever terug op de proppen met het boekproject ‘De Basis Plantaardig’ (2023). Rekening houdend met de traag bewegende voedseltransitie zal deze nieuw titel de komende jaren zijn weg vinden. Daarvan ben ik overtuigd en de tweede druk na vier maanden op de boekenmarkt is daarvan het bewijs. Maar het blijft niet bij ‘De Basis’. In september 2024 verscheen de opvolger ‘Het Gerecht Plantaardig’ en momenteel werkt ik samen met auteur en veganchef Pieter-Jan Lint aan het derde deel van een trilogie.
Terugblikken op heel deze periode geeft mij een grote voldoening.
Soms win je, soms verlies je. Leerzaam is het altijd geweest."
Tony Le Duc, uitgever/fotograaf